
איך מכינים יוגורט ביתי איכותי? המדריך המלא
זמן קריאה: 6 דקות

Foodi, אפייה, מטבח
אם אתם מחובבי היוגורט, ובינינו, מי לא? – אתם לבטח יודעים שהיוגורט הוא אחד מן המאכלים שקיימים כבר אלפי שנים, וכמו הרבה דברים אחרים – התגלה ממש במקרה. תסיסה שהתרחשה בחלב, שהוטמן בתוך האדמה למטרות אחסון, יצרה את היוגורט שאנו מכירים היום. עם זאת, עברו כמה מאות שנים עד שתכונותיו הבריאות והמופלאות של היוגורט התגלו. בראשית דרכו, היה נמכר היוגורט בבתי המרקחת, ממש כמו תרופה, כדי לעזור לאנשים עם תחלואים וכאבים בדרכי העיכול, אך לאט לאט הפך היוגורט למצרך שנמכר להמונים וזמין בכל בית.
מעבר לזה שהיוגורט ממש טעים, וכיף לאכול אותו כמעט עם הכל ובכל שעות היום, יש בו באמת המון ערכים עבורנו; ביוגורט יש כמובן לא מעט חלבון, סידן ואף ויטמינים מקבוצת B, והוא מכיל חיידקים ידידותיים שמסייעים למערכת העיכול שלנו לעבוד באופן תקין. במחקרים מהשנים האחרונות נתגלה כי החיידקים הטובים שביוגורט יכולים אפילו לסייע לפעילות מוחית יעילה יותר. לבסוף, גם אלו שמתמודדים עם אי-סבילות ללקטוז, יוכלו במרבית המקרים (מלבד במקרים של אלרגיות מסוכנות) לצרוך יוגורט ללא חשש, משום שכמות הלקטוז בו קטנה.
אז אחרי שביססנו בדיוק עד כמה היוגורט טוב לבריאותנו, עכשיו מגיע השלב שאנחנו מספרים לכם שניתן להכין יוגורט ביתי! כן, כן, אתם רק צריכים 2 רכיבים פשוטים, ואת הסמארט-ליד החדש של נינג’ה שיעשה בשבילכם את כל העבודה עם תוכנית יוגורט מובנית שתאפשר לכם להכין יוגורט ביתי! (לצד עוד 10 תוכניות בישול מעולות, הכוללות סיר לחץ, טיגון באוויר חם, גריל, אפייה ועוד). אז תכינו כמות רצינית של חלב ובוא נצא למסע אל היוגורט.

מתחילים בחומרי הגלם
ביוגורט אין יותר מדי רכיבים, הלא הוא בסך הכל חלב שהותסס עם חיידקים, לכן אנו צריכים – חלב וחיידקים, ולא מעט סבלנות, ונקבל יוגורט מעולה וביתי. מומלץ להכין כמות יחסית גדולה מראש, משום שהתהליך לוקח זמן רב ולא תעשו אותו כל כמה ימים שוב ושוב. כמו כן, את היוגורט המוכן ניתן להקפיא (ואז להכין איתו שייקים סמיכים, קפואים ופשוט מעולים באחד ממכשירי הבלנדר של נינג’ה), אז הוא ישמר לכם לזמן רב.
החלב
ניתן להשתמש בכל סוג חלב, אבל אין להכחיש שחלב שמן יותר יניב יוגורט טעים ועשיר יותר. אנחנו ממליצים על שימוש בחלב 3 אחוזים ולא פחות, אבל זה כמובן לשיקולכם. אנו ממליצים על כמות של 4 ליטרים חלב.
הסטארטר
כדי להניע את תהליך ההתססה, חייבים חיידקים פעילים – הסטארטר (“המתנע” שמתחיל את התהליך). הסטארטר הפשוט ביותר – יוגורט קנוי. קחו כל יוגורט מהחנות, רבע כוס ממנו תספיק לכמות של 4 ליטרים של חלב, ותוסיפו לתערובת. חשוב שהיוגורט יהיה בטמפרטורת החדר ולא ישר מהמקרר. בנוסף, אם כבר הכנתם יוגורט בעבר, שמרו רבע כוס ממנו במקפיא, והוא יכול להוות את הסטארטר שלכם לפעם הבאה שאתם מכינים יוגורט לבד.
חשוב לזכור: היוגורט הקנוי שלכם חייב להכיל חיידקים פעילים כדי ליצור את התהליך, ולא, לא כל יוגורט בחנות הוא יוגורט פרוביוטי עם חיידקים, לכן קראו את האריזה ובחרו יוגורט עם חיידקים פרוביוטים. עוד חשוב לזכור שאמנם אחוזי השומן של היוגורט לא משנים, מאד חשוב שזה יהיה יוגורט רגיל, חלק, ללא טעמים, ללא כל תוספות, כי אחרת כל התהליך לא יצליח.

אופן ההכנה – שימוש במכשיר נינג’ה סמארט-ליד
כפי שכבר ציינו בתחילה, אחד החידושים שהוצגו במכשיר הסמארט-ליד זו תוכנית יוגורט מובנית. אם עד עכשיו היה קל להכין יוגורט, התוכנית הזו הופכת את אופן ההכנה ל-“שגר ושכח”. התוכנית מתחילה בהרתחת החלב כדי להפטר מכל החיידקים שעשויים להיות בו, קירור התערובת, ואז (לאחר הוספת הסטארטר), התססת היוגורט עד למרקם הרצוי. התוכנית פועלת בשני שלבים – בשלב הראשונה היא מרתיחה את החלב, לאחר שהחלב התקרר, היא מצפצפת ומבקשת להוסיף את הסטארטר ואז לחיצה נוספת על כפתור ההפעלה, מתחילה את תהליך התסיסה.
תהליך הרתיחה
השלב הראשון הוא תהליך הרתיחה, שמכונה גם “אולטרה פיסטור”. התהליך הזה גם מנקה את החיידקים וגם מאפשר לחלב חיי מדף ארוכים יותר משמעותית, ובהתאם לכך – חיי מדף ארוכים יותר ליוגורט שתכינו ממנו. כאמור, מכשיר הסמארטליד מבצע אותו לבד אבל אם תרצו לחסוך זמן, תוכלו לבצע אותו בעצמכם. פשוט הניחו את החלב בסיר גדול על הגז, על אש בינונית והביאו למצב של כמעט-רתיחה ב-83 מעלות. חשוב לעבוד עם מדחום, כמובן. לאחר שהגיע לטמפרטורה, העבירו את החלב לקערה והניחו אותה בתוך אמבט קרח, או אפילו בתוך המקרר כדי לקרר אותה במהירות ל-40 מעלות, פחות או יותר, השלב בו מוסיפים את הסטארטר. בין אם בחרתם לבצע את ההרתחה לבד או באמצעות המכשיר, לאחר שההרתחה סיימה, אך לפני שאתם מערבבים את הסטארטר פנימה, מומלץ לקחת מצקת ולגרוף את החלק העליון של החלב, את הקרום שנוצר, כדי להבטיח יוגורט חלק ככל האפשר.
חשוב לזכור: אמנם בפעולה עצמאית על הגז אתם חוסכים לא מעט זמן, אך תצטרכו לעמוד ליד החלב, לערבב ללא הרף כדי למנוע שריפה של התחתית וכמובן לעבוד עם מדחום, בעוד שבמכשיר הכל מתבצע באופן אוטומטי.
תהליך התסיסה
תהליך התסיסה משפיע על חמיצות היוגורט, לכן תוכלו לבחור בשלב השני את משך זמן התסיסה בתוך המכשיר. ברירת המחדל של התוכנית היא 8 שעות וזה זמן מצוין ליוגורט מאוזן מאד. אם אתם אוהבים יוגורט מאד עדין ולא חמוץ, בחרו ב-6 שעות. אם אתם אוהבים יוגורט חמוץ ומעקצץ במיוחד, האריכו את זמן התסיסה ל-12 שעות. למעשה, ניתן להתסיס את היוגורט אפילו 24 שעות; לאחר שהתססתם במשך 12 שעות, פשוט לחצו על המכשיר והתחילו 12 שעות נוספות.
חשוב לזכור: לאחר שהיוגורט מסיים את התסיסה – הוא חייב להיכנס למקרר מיד. כלומר, חשוב מאד שלא תתזמנו 8 שעות תסיסה למשל בשעה 18:00 בערב, כאשר התסיסה תסתיים בשעה 2:00 בלילה ואתם ישנים וגורמים ליוגורט להמתין בחוץ עד הבוקר כשתקומו.
סמיכות היוגורט
לאחר מספר השעות של התסיסה, לפי בחירתכם, עליכם כאמור להניח את היוגורט במקרר. היוגורט שמתקבל הוא יוגורט במרקם יחסית דליל, כמו יוגורט שקונים בחנות. עם זאת, אם אתם אוהבים יוגורט סמיך יותר (ומעט יותר עשיר באחוזי שומן) תוכלו לבצע תהליך סינון שיהפוך את היוגורט ליוגורט יווני. למטרת תהליך זה תצטרכו מיכל מסנן גבינה או בד גבינה (או חיתול בד רב פעמי) כדי לסנן את היוגורט ממי הגבינה (WHEY). אתם לוקחים את כל היוגורט המוכן כאשר הוא יוצא מהמכשיר, ומעבירים אותו למיכל סינון או אל בד הגבינה. תולים את הבד בתוך המקרר, עם קערה לאגירת הנוזלים מתחת ונותנים לו כמה שעות לסינון. סינון מינימלי הוא 6 שעות, אבל אם תרצו יוגורט סמיך מאד, תוכלו להשאיר אותו 8, 10, ואפילו 24 שעות לסינון הנוזלים.
תוספות ופינוקים
בתחילת הכתבה הסברנו לכם שלתהליך הראשוני אסור להוסיף תוספות, צבעים וטעמים, כדי לא לפגום בתהליך התסיסה, אבל עכשיו, אחרי שהיוגורט מוכן והתקרר, תוכלו להוסיף לו כל מה שתרצו. ניתן להוסיף מחית וניל, תמציות טעם, פירות חתוכים, וכמובן להגיש כמוזלי עם גרנולה וממתיק. בנוסף, תוכלו להקפיא את היוגורט ולהשתמש בו קפוא לשייקים, סמודי בול או פרוזן יוגורט עם תוספות לבחירתכם.
